Vaiko sittenkin Ykköskoti?

Viime vuoden marraskuussa sukelsin aivan tuntemattomaan. Jijonan vuoristokaupunki ei ole suomalaisten turistikohde. En tuntenut ketään Jijonassa. Merenrantaan on hiukan nafti 30 km. Ei siis mikään suomalaisen unelmapaikka. Yhden käden sormilla oli laskettavissa pysyvästi asuvat suomalaiset.

Aamuyön varhaisina tunteina saavuimme sokkeloisten katujen jälkeen vuokra-asuntoon. Väsyneinä ja nälkäisinä. Tipsukoille ei meinannut löytyä pissapaikkaa. Lennosta ne olivat kyllä hyvin selvinneet. Aamulla avasin ikkunaluukut ja kauhistuin edessä avautuvaa näkymää. Ruma kerrostalo ja vielä rumemmaksi mönjätyt puretun talon seinät. Leipomon piipusta tuprutti mustaa savua. Mihin ihmeen slummiin olen tullut ja tuonut vielä nuo tipsutkin! Ei ollut varaa vaihtaa paikkaa. Neljä pitkää kuukautta edessä.

MeitinParveke.jpg

EkaAamu17_06112014.jpg

Aamu alkoi kahvin jälkeen lenkillä ja ruohotupsaiden etsimisellä. Ensimmäinen aamu oli shokki, mutta mitä enemmän kiertelin ja katselin, sitä enemmän paikkaan tykästyin. Täällä voisi jopa asua. Ensimmäisen viikon aikana tuli esiin jijonalaisten ystävällisyys. Oli aivan poikkeus, jos vastaantulija ei tervehtinyt. Kulttuuri on hiukan toisenlainen kuin Suomessa. Tipsujen kanssa oli helppo päästä jutun alkuun. Wilmakin toipui melko pian alkujärkytyksestään.

Marraskuun lopulla minulle näytettiin myynnissä oleva asunto,  tappomäeksi kutsutun nousun jälkeen. Kun menin ensimmäisen kerran asuntoon ja terassille, kyyneleet nousivat silmiini. Asunto tuntui jo silloin omalta. Monta koukeroa on matkan varrella ollut, mutta nyt olemme lähdössä talveksi Jijonaan. Matkaa viime talven vuokra-asuntoon on noin 100 m, joten asuinympäristö ei vaihdu. Mäkiä ja portaita piisaa. Joku kommentoikin hankintaani: "Meinaat sitten pysyä pitkään hyvässä kunnossa?"

28112014P%C3%A4iv%C3%A4%20%2811%29.jpg

Edessä on monenlaisia haasteita. Espanjankielen opiskelu ei niistä varmaan pienimpiä. Jos on byrokratiaa Suomessa, niin kyllä sitä löytyy Espanjassakin. Kauppakirjan teossa tuli esiin se, että maassa maksetaan sivuista. Enpä ole pitkään aikaan nähnyt niin harvalla rivinvälillä kirjoitettuja asiakirjoja. Melkoiset bumaskat papereita on säilytettävänä.

Takana on kesäinen muutto Suomessa pienempään asuntoon ja edessä toinen muutto Jijonaan. Asunto on ollut aiemmin muutamien lomaviikkojen käytössä. Edessä on monenlaista tekemistä asunnonkin osalta. Tulenhan viettämään tipsujen kanssa Jijonassa suurimman osan vuodesta.

Muuttolintujen on tullut aika kohta lähteä. Täältä tullaan Jijona!

Sein%C3%A42%20%2833%29.jpg